Δρ. Κωνσταντίνος Δημητρακάκης-Γυναικολόγος χειρουργός μαστού-Αθήνα
Η Ακτινοθεραπεία είναι η ιατρική χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας με σκοπό την ίαση ή ανακούφιση νεοπλασματικών νοσημάτων.
Η ακτινοθεραπεία αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπείας του καρκίνου και σχεδόν η μία στις δύο ασθενείς υποβάλλεται σε αυτήν.
Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, στερώντας τους τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται. Έχει όμως και παρενέργειες, άμεσες και απώτερες, οι οποίες όμως σήμερα έχουν περιορισθεί σημαντικά.
Έχοντας ήδη κλείσει 100 χρόνια ύπαρξης, η θεραπεία με ακτινοβολία δεν παύει να βελτιώνεται – με τις εντυπωσιακότερες εξελίξεις να έχουν συντελεσθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην πρόοδο στην απεικονιστική τεχνολογία. Επομένως είναι σημαντικό η ακτινοθεραπεία να γίνεται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και με σύγχρονο σχεδιασμό (IMRT) σε εξειδικευμένα κέντρα.
Η ακτινοθεραπεία χορηγείται με στόχο είτε την ίαση του ασθενούς, είτε την καταπράυνση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο καρκίνος. Μπορεί να αποτελεί τη μοναδική θεραπεία ή να αποτελεί συνιστώσα ενός θεραπευτικού σχήματος – λ.χ. μετά τη χειρουργική θεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία.
Όταν χορηγείται πριν από μία χειρουργική θεραπεία, ο στόχος είναι να συρρικνωθεί προεγχειρητικά ο όγκος, ενώ όταν χορηγείται μετεγχειρητικά ο στόχος είναι να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μετά από ογκεκτομή για καρκίνο αρχικού σταδίου ή μετά από μαστεκτομή εάν ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες.
Η ακτινοθεραπεία συνήθως δίνεται σε ολόκληρη την περιοχή του στήθους. Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, μπορεί επίσης να χορηγηθεί και στους λεμφαδένες, κοντά στο στήθος. Η εξωτερική ακτινοθεραπεία δεν καθιστά ραδιενεργό αυτή που την λαμβάνει. Έτσι μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της που περιλαμβάνουν επαφές με άλλους ανθρώπους, ακόμα και με παιδιά. Η ακτινοθεραπεία γίνεται καθημερινά και επί περίπου 20-30 ημέρες, με κάθε συνεδρία να διαρκεί από λίγα λεπτά έως περίπου μισή ώρα.