Η παχυσαρκία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού κυρίως λόγω της αύξησης των οιστρογόνων από τον λιπώδη ιστό που τα παράγει, Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην υπάρχουν περιττά κιλά και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) να βρίσκεται μεταξύ 19 και 25.
Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού και, φυσικά, στην υγεία των μαστών. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και οι αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ καροτενεοιδή που περιέχονται στα λαχανικά, στις ντομάτες, στις φράουλες και στο κόκκινο κρασί) είναι προστατευτικά. Συνιστάται περιορισμός σε κορεσμένα λίπη και τα trans-λιπαρά που βρίσκονται στο βοδινό κρέας, το βούτυρο, το τυρί, το παγωτό, τα τηγανισμένα τρόφιμα και τα συσκευασμένα έτοιμα τρόφιμα. Αντί αυτών, ως πηγή ζωικών πρωτεϊνών, προτιμάται το ψάρι ή το κοτόπουλο.
Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως μέτρια ή αυξημένη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού μέσω της αύξησης των οιστρογόνων στο σώμα. Βέβαια, η γενετική προδιάθεση φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο και αφορά στην παρουσία του ενζύμου της αλκοολικής αφυδρογονάσης (ADH), το οποίο μετατρέπει την αλκοόλη σε ακεταλδεΰδη.
Η σωματική δραστηριότητα και η συχνή άσκηση, ακόμα και το καθημερινό βάδισμα, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Αντιθέτως, το κάπνισμα αυξάνει ελαφρά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά δυσκολεύει τη θεραπεία σε όλα τα επίπεδα. Χειροτερεύει γενικότερα την υγεία και την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να διακοπεί πριν από το χειρουργείο.