Πρόκειται για σχετικά σπάνιους τύπους όγκου μαστού, όπου όπως και τα ινοαδενώματα, περιέχουν δύο διαφορετικούς τύπους ιστού: συνδετικό ιστό και αδενικό ιστό (στους πόρους και στο λόβια του μαστού).
Είναι πιο συχνοί σε γυναίκες 30 με 40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία στη ζωή της γυναίκας.
Οι φυλλοειδείς όγκοι είναι συνήθως ψηλαφητοί χωρίς να είναι επώδυνοι, ωστόσο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και επώδυνοι. Ενδέχεται να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν ορατοί.
Στις απεικονιστικές εξετάσεις είναι σχετικά δύσκολο να γίνει διάκρισή τους από τα Ινοαδενώματα, γι’ αυτό η διάγνωσή τους γίνεται μόνο με λήψη ιστού είτε με διαδερμική βιοψία ή με χειρουργική αφαίρεση με ανοιχτή βιοψία.
Η εικόνα των κυττάρων στο μικροσκόπιο ταξινομεί τους φυλλοειδείς όγκους σε καλοήθεις, κακοήθεις ή σε μια τρίτη οριακή κατηγορία (Borderline), όπου οι όγκοι δεν είναι ούτε εντελώς καλοήθεις αλλά δεν χαρακτηρίζονται και κακοήθεις.
Ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο του 5% των Φυλλοειδών Όγκων, είναι ξεκάθαρα κακοήθεις, ωστόσο οι γυναίκες με φυλλοειδείς όγκους θα πρέπει να παρακολουθούνται με συχνές κλινικές εξετάσεις στο μαστό και απεικονιστικές εξετάσεις ακόμη και αν οι όγκοι έχουν αφαιρεθεί, δεδομένου ότι είναι πιθανή η υποτροπή τους.