Μια κύστη στο μαστό είναι ένα στρογγυλό ή σχήματος οβάλ ‘’σακουλάκι’’, γεμάτο με υγρό. Μπορεί να υπάρχουν (ένα ή περισσότερα) στον ένα ή και τους δυο μαστούς.
Όταν τα ψηλαφάμε μας δίνουν την εντύπωση μιας μαλακής ρόγας από σταφύλι ή ενός μικρού μπαλονιού γεμάτου με νερό.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι τα όρια τους δεν είναι ασαφή αλλά προσδιορίζονται καλώς.
Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου η αίσθηση που δίνουν στην ψηλάφηση δεν είναι αυτή που περιγράψαμε πιο πριν αλλά η σύσταση της κύστης είναι περισσότερο στερεά.
Η αποκάλυψη και η οριστική διάγνωση των κύστεων του μαστού ξεκινάει από την ανίχνευση μιας διαφοράς που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν από την ίδια τη γυναίκα, ή από το γιατρό στη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης των μαστών.
Ο ιατρός με την κλινική εξέταση, δεν μπορεί να είναι απόλυτος και μπορεί μόνο να πιθανολογήσει μια κύστη.
Επομένως θα χρειαστεί έλεγχος κυρίως με υπερηχογράφημα.
Ενδεχομένως θα γίνει και παρακέντηση της κύστης με λεπτή βελόνα και αφαίρεση υγρού τόσο για τη διάγνωση αλλά και για την ανακούφιση της γυναίκας από τον πόνο που ενδεχομένως προκαλεί η κύστη.
Αν το εξερχόμενο υγρό είναι καθαρό όλα τελειώνουν, αν είναι αιματηρό, κάνουμε έλεγχο στα κύτταρα που περιέχει και προχωράμε και σε απεικονιστικές εξετάσεις για διάγνωση.
Υπάρχουν οι:
– Απλές κύστεις του μαστού που πρέπει στο υπερηχογράφημα να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά και είναι συχνές σε γυναίκες 35-50 ετών. Απότομη διόγκωση τους μπορεί να προκαλέσει οξύ έντονο εντοπισμένο πόνο. Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού.
– Επιπλεγμένες κύστεις που έχουν ομογενές υποηχογενές περιεχόμενο χωρίς συμπαγή στοιχεία, παχύ τοίχωμα ή παχιά διαφραγμάτια, χωρίς αγγείωση. Συνίσταται παρακέντηση, χειρουργική αφαίρεση ή παρακολούθηση. Σπάνια είναι κακοήθεις.
– Σύνθετες κύστεις που έχουν παχύ τοίχωμα ή και παχιά διαφραγμάτια, κυστικά και συμπαγή στοιχεία. Αντιμετωπίζονται ως συμπαγή μορφώματα και χρήζουν βιοψίας. Ο κίνδυνος για καρκίνο εξαρτάται από τα ιστολογικά ευρήματα.