Δρ. Κωνσταντίνος Δημητρακάκης-Γυναικολόγος χειρουργός μαστού-Αθήνα
Ο θηλασμός ωφελεί και το παιδί και τη γυναίκα. Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για το παιδί και το ανοσοποιητικό του σύστημα του είναι γνωστά. Γυναίκες που έχουν θηλάσει αρκετά εμφανίζουν λίγο μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Το όφελος του θηλασμού σε σχέση με τον καρκίνο μαστού είναι μεγαλύτερο εφόσον ο θηλασμός διαρκεί τουλάχιστον για 6 μήνες.
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τον προστατευτικό ρόλο του θηλασμού στο μαστό. Οι τρόποι που ο θηλασμός επιδρά στο μαστό είναι πολλοί: Κατά την διάρκεια του θηλασμού υπάρχει αμηνόρροια, που οφείλεται στην αναστολή της ωοθηκικής λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό ο μαζικός αδένας εκτίθεται λιγότερο στα ορμονικά ερεθίσματα των ωοθηκικών ορμονών. Επιπλέον, η διαδικασία του θηλασμού προάγει την απόπτωση (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) στα κύτταρα του μαστού, με αποτέλεσμα κύτταρα με τυχόν βλάβη στο γενετικό τους υλικό πιθανά να καταστρέφονται.
Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο μαστού μπορεί θεωρητικά να θηλάσει τουλάχιστον από τον υγιή μαστό. Αν όμως βρίσκεται υπό συστηματική αγωγή με χημειοθεραπεία, βιολογική θεραπεία ή ορμονοθεραπεία, ο θηλασμός δεν επιτρέπεται λόγω του κινδύνου βλαβερών επιδράσεων στο παιδί των φαρμάκων που περνούν στο μητρικό γάλα.